Symplocarpus foetidus - skupnia cuchnąca
Opis
Symplocarpus foetidus - skupnia cuchnąca, splotnik cuchnący
rodzina: Araceae
pochodzenie: Azja, Ameryka Północna
strefy mrozoodporności: 3 do 7
stanowisko: słoneczne, pół cieniste; mokre, płytka woda
wysokość: 60-100 cm
kwitnienie: IV-V
Bardzo rzadki kuzyn tulejnika: bylina o grubym kłączu, z którego wczesną wiosną wyrasta najpierw bordowa spata, która jak kaptur otula kolbowaty kwiatostan, a później rozeta zielonych liści. Brunatne zabarwienie zawdzięcza dużej liczbie mitochondriów w komórkach tkanek. Kwitnie od lutego do marca gdy temperatura otoczenia wynosi nawet -15°C; temperatura kwiatów sięga wówczas około +20°C pozwalając roztopić śnieg.
Symplocarpus wymaga miejsca podmokłego - w naturze porasta brzegi strumieni, mokradła; znosi też okresowe zalania i czasowe występowanie wody stojącej. Podobnie jak tulejnik w języku angielskim nazywany jest „skunk cabbage” - „cuchnąca kapusta”: kwiaty oraz uszkodzone liście wydzielają nieprzyjemny zapach. Zapylana przez muchy.
Jest rośliną bardzo długowieczną, ale też trudną. Miejsce dla niej należy wybrać rozważnie: nie znosi przesadzania.
Opinie (0)


Przytaczamy otrzymane komentarze, by mogły być wskazówką dla tych, którzy planują zakupy w naszym sklepie. Więcej »