Iris sibirica „Butter and Sugar” - kosaciec syberyjski
Opis
Iris sibirica „Butter and Sugar” - kosaciec syberyjski
rodzina: Iridaceae
pochodzenie: kultywar (Currier McEwen, 1976)
mrozoodporność: strefy 4 do 9
stanowisko: słoneczne, półcieniste; wilgotne, płytka woda (tylko latem)
wysokość: 70 cm
kwitnienie: V-VI
Odmiana „Butter and Sugar” kwitnie wiosną dwubarwnymi, dużymi i kształtnymi kwiatami: dolne płatki w kolorze ciepłej, maślanej żółci, górne płatki białe. Jest to zdecydowanie najpopularniejsza obecnie odmiana o jasnych kwiatach.
Kosaciec syberyjski rozpowszechniony jest w całej niemal Eurazji, występuje także na terenie Polski (objęty jest ścisłą ochroną gatunkową): można go spotkać na mokrych łąkach, w wilgotnych zaroślach, nad ciekami wodnymi.
Preferuje zasobne gleby o lekko kwaśnym odczynie znosi jednak w zasadzie każde stanowisko.
Jest wdzięczną rośliną ogrodową czującą się doskonale w wilgotnych miejscach: w rowach, nad stawami, na naturalistycznych mokrych łąkach a także na obficie podlewanych rabatach. Rośnie w zwartych kępach, masowo wysadzony tworzy piękne łany – polecamy do nasadzeń miejskich i w parkach. Zdobi gęstymi, długimi, wąskimi liśćmi i obficie występującymi subtelnymi kwiatami.
Roślina wyróżniona AGM (Award of Garden Merit) – nagrodą brytyjskiego Królewskiego Towarzystwa Ogrodniczego za szczególne walory ogrodowe.
Opinie (0)


Przytaczamy otrzymane komentarze, by mogły być wskazówką dla tych, którzy planują zakupy w naszym sklepie. Więcej »